Maatschappelijk Speler Eredivisie

Wie wordt de opvolger van Nathan Rutjes?

Wie wordt de opvolger van Nathan Rutjes?

Het kan niemand ontgaan zijn: Nathan Rutjes is vorig jaar uitgeroepen tot maatschappelijk speler van de Eredivisie. De Eredivisie, de VriendenLoterij en de Telegraaf reiken deze prijs ook in 2017 weer uit. Clubs nomineren momenteel een speler waarvan zij vinden dat hij de prijs verdient. Binnenkort maken we bekend welke voetballers dit zijn.

De prijs voor de voetballer die zich sociaal, maatschappelijk bijzonder heeft onderscheiden is in 2011 voor het eerst uitgereikt. Tijdens het ‘Voetballer van het Jaar Gala’ in 2011 nam Giovanni van Bronckhorst de eerste “Maatschappelijk speler van het jaar AWARD” in ontvangst. De winnaars van de afgelopen jaren:

2011 - Giovanni van Bronckhorst
2012 - Tim Gilissen
2013 - Siem de Jong
2014 - Deniz Turuc
2015 - Jeroen Zoet
2016 - Nathan Rutjes

Hoe werkt het? Elke club nomineert één speler die voldoet aan de volgende criteria:

  • De voetballer is actief in de Eredivisie;
  • De voetballer heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op een structurele wijze invulling gegeven en is een voorbeeld (rolmodel) voor andere voetballers, fans en/ of topsporters;
  • De voetballer is actief (of geweest) als initiator of ambassadeur bij de maatschappelijke activiteiten van de club of een aan de club gelieerde Stichting;
  • De voetballer heeft een buitengewone prestatie geleverd, of laat jaar in jaar uit zien dat het juist heel ‘normaal’ is dat een voetballer dit doet. Plezier, passie, verbindend en betrokkenheid zijn doorslaggevend.

In juni maken we bekend welke drie voetballers gaan strijden om de titel. Het publiek en een vakjury beslissen vervolgens wie de prijs in ontvangst mag nemen. Dit gebeurt tijdens het Voetballer van het jaar gala, op maandag 4 september.

De prijs? De winnaar van de prijs ontvangt een bijdrage van € 25.000,- te besteden aan een activiteit of goed doel waar zijn hart naar uit gaat. Een bedrag van € 25.000,- gaat naar de Eredivisie club - MVO afdeling, waar de speler speelt, te besteden aan een concrete maatschappelijke activiteit van de club.