Wie wordt maatschappelijk speler Eredivisie 2017?

 

Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag), Sergio Padt (FC Groningen) en Morten Thorsby (SC Heerenveen) zijn genomineerd voor de verkiezing Maatschappelijk Speler Eredivisie 2017. Wie is volgens jou de meest maatschappelijk betrokken speler? Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen!
 

STEM OP JOUW FAVORIETE SPELER EN MAAK KANS OP PRIJZEN*

Prijzen

Vanaf 17 augustus maken we de winnaars van de publieksverkiezing bekend. Zij ontvangen hier een persoonlijke bericht voor. Lees hier meer over de actievoorwaarden.

Hoofdprijs

Een volledig verzorgde VIP-avond voor twee personen op het Gala Voetballer van het Jaar op maandag 21 augustus. 
Aangeboden door VriendenLoterij

Tweede prijs

10x een officiële Derbystar Eredivisie Brillant APS wedstrijdbal, ontworpen door Henk Schiffmacher. 
Aangeboden door FOX Sports

Winnaars:

Eerste 5 winnaars: 
- Harm De With 
- J. Kuiper 
- Suzanna Havinga
- Dirk Vrijenhoek 
- Jeffrey Schat 

Initiatiefnemers

             

 

Maatschappelijk Speler Eredivisie

De titel 'Maatschappelijk Speler Eredivisie' wordt jaarlijks door de Eredivisie en VriendenLoterij uitgereikt aan een speler die zich op een bijzondere manier inzet voor de maatschappij.

Alle Eredivisieclubs zijn gevraagd om een speler uit de selectie aan te dragen voor de verkiezing Maatschappelijk Speler Eredivisie. Een vakjury koos op basis van de maatschappelijke inzet van de voetballers drie finalisten: Tom Beugelsdijk, Sergio Padt en Morten Thorsby. De komende weken speelt de stem van het publiek een belangrijke rol in de verkiezing. Tot en met woensdag 16 augustus kan iedereen op Eredivisie.nl stemmen op zijn of haar favoriet. De winnaar wordt op maandag 21 augustus tijdens het Gala Voetballer van het Jaar bekendgemaakt.

Naast een trofee ontvangt de speler een cheque ter waarde van 50.000 euro, beschikbaar gesteld door VriendenLoterij. De helft van dit bedrag gaat naar een maatschappelijke activiteit van de club, de andere 25.000 euro mag hij schenken aan goede doelen naar keuze.  

De vakjury, bestaande uit Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie CV), Michiel Verboven (Managing Director VriendenLoterij), Jaap de Groot (Chef Sport De Telegraaf) en Roda JC-speler Nathan Rutjes (Maatschappelijk Speler Eredivisie 2016), bepalen samen met het publiek wie dit jaar uitgeroepen wordt tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2017.

Wat zijn de criteria om de Maatschappelijk Speler Eredivisie te worden?

  • De voetballer is actief in de Eredivisie;
  • De voetballer heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op een structurele wijze invulling gegeven en is een voorbeeld (rolmodel) voor fans en/of andere voetballers of topsporters;
  • De voetballer is actief (of geweest) als initiator of ambassadeur bij de maatschappelijke activiteiten van de club of aan de club gelieerde stichting;
  • De voetballer heeft een buitengewone prestatie geleverd, of laat jaar in jaar uit zien dat het heel ‘normaal’ is dat een voetballer dit doet. Plezier, passie en betrokkenheid zijn doorslaggevend.
     

Over de genomineerde spelers 

Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag)
Met hetzelfde fanatisme waarmee Tom zijn wedstrijden ingaat, zet hij zich ook in voor diverse maatschappelijke projecten van ADO Den Haag. Zoals Stichting Geef Racisme de Rode Kaart, waarin er gastlessen op scholen worden gegeven tegen pesten en racisme, maar ook voetbalclinics, ziekenhuisbezoeken en G-voetbaltoernooien. Ook is Tom trots ambassadeur van de Daniel de Hoed Stichting die geld ophaalt voor meer wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut.

Reden voor zijn club Tom naar voren te schuiven, als hun meest maatschappelijke speler. Tom voelt zich erg vereerd, maar blijft bescheiden over zijn aandeel. “Ik ben maar een simpele jongen van de stad, voel me niet bijzonder. In het begin besefte ik ook niet dat ik een voorbeeldfunctie had. Maar als ik op scholen spreek zie ik kinderen echt stil worden, luisteren en dingen van me aannemen. Alleen al door aanwezig te zijn, kan ik blijkbaar een verschil maken.”

Sergio Padt (FC Groningen)
Sergio Padt zet zich wekelijks in voor de verschillende projecten van FC Groningen. Zo zet de keeper zich in voor FC Groningen Buurt Battle, G-voetbaltoernooi, voetbal clinics, Gezond Scoren, openingen etc. Eigenlijk is Sergio bij alle projecten van de club betrokken, maar Kids-United heeft al vanaf het begin zijn echte interesse. Wekelijks is hij te vinden bij de trainingen van Kids-United en samen met zijn vriendin bezoekt hij regelmatig andere activiteiten van Kids-United. Opvallend is dat Sergio zelf initiatief neemt om bij activiteiten aanwezig te zijn, waardoor hij gezien kan worden als een échte ambassadeur voor FC Groningen. 

Morten Thorsby (SC Heerenveen)
Het thema duurzaamheid vindt Morten Thorsby het meest interessant en daarvoor neemt hij zelf zowel binnen als buiten de lijnen initiatieven. Zo is hij betrokken geweest bij de opstart van het project om alle spelers op de fiets te laten gaan naar het trainingsveld, in samenwerking met Batavus. Hij zegt hierover in Voetbal International bijvoorbeeld: "We zijn met z'n allen hard op weg de aarde te vernielen. Dat ik in m'n eentje naar de training fiets, verandert daar niets aan, maar als iederéén zo denkt, kunnen we over een paar generaties wel ophouden. Ik wil mensen aan het denken zetten. Laten zien dat het anders kan."

Daarnaast zet hij zich in voor sportparticipatie onder jongeren maar ook gezondheid. Zo heeft hij zich ingezet voor ‘de gezonde kantine’ op het jeugdcomplex van sc Heerenveen. Ook wil hij jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt inspireren om weer een dag invulling te krijgen. Daarnaast is Thorsby betrokken bij projecten als scoren voor gezondheid, KiKa en zet hij zich in voor de Voedselbank.  

Eerdere winnaars

2016 - Nathan Rutjes (Roda JC)
2015 - Jeroen Zoet (PSV)
2014 - Deniz Türüç (Go Ahead Eagles)
2013 - Siem de Jong (AFC Ajax)
2012 - Tim Gilissen (NAC Breda)
2011 - Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)