Sergio Padt zet zich met hart en ziel in voor kinderen Geplaatst op 11-8-2017

Voetballers die zich ook buiten de lijnen positief weten te onderscheiden en zich inzetten voor een sterkere en gezondere samenleving. Dat is de gedachte achter de uitverkiezing van de ‘Maatschappelijk Speler Eredivisie’, die 21 augustus a.s. wordt gehouden tijdens het Voetballer van het Jaar Gala. Deze prijs is speciaal door de Eredivisie en de VriendenLoterij in het leven geroepen om voetbalspelers te belonen voor de voorbeeldrol die zij vervullen.

Met hart en ziel

Bij FC Groningen hoefde niemand lang na te denken wie ze dit jaar naar voren zouden schuiven. Niet eerder kende de club een speler die zo betrokken was als hun keeper en aanvoerder Sergio Padt (27). En dan met name vanwege zijn inzet voor Kids United. De voetbalclub voor kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking, een initiatief dat FC Groningen heeft geadopteerd.

Sergio is zeer verrast door zijn nominatie. “Ik vind het erg eervol dat ik uitgekozen ben, maar mijn betrokkenheid bij Kids United voelt absoluut niet als een (morele) plicht. Ik zet me met hart en ziel in om de kinderen te coachen en met ze te spelen, maar geniet er eigenlijk net zo van als zij zelf. Bovendien is het best egostrelend als honderd kinderen blij uitkijken naar jouw komst. Inmiddels heb ik ook echt een band met de spelertjes gekregen. Ze zijn ook de eersten die me laten weten als ik een wedstrijd slecht heb gekeept, haha.”

Familie-uitje

Volgens Sergio zit het in zijn karakter anderen te willen helpen. “Toen ik als ambassadeur werd gevraagd voor Kids United, werd erbij gezegd dat ik echt niet elke week langs hoefde te komen. Maar als mijn trainingsschema het toelaat ga ik elke woensdag kijken en het liefst ook nog op zaterdag met mijn gezin. Voor ons is het een familie-uitje geworden.”

Mocht Sergio winnen, dan zou een deel van de geldbonus uiteraard naar Kids United gaan. “Vorig jaar september is hun clubgebouw afgebrand en ze willen graag een nieuw complex met een mini-stationnetje erbij bouwen. Maar als ik uitverkozen zou worden als Maatschappelijk Speler, zou ik mijn prijs willen delen met de andere genomineerden. Net als Jeroen Zoet eerder al deed. Normaal kan ik niet tegen mijn verlies en ga ik voor elke winst, maar dit is zo’n eervolle wedstrijd, hierin zijn we alledrie winnaars.”

Maatschappelijk Speler

Sinds 2011 worden elk jaar drie eredivisievoetballers genomineerd die zich het afgelopen voetbalseizoen bijzonder hebben onderscheiden op sociaal en maatschappelijk gebied. Naast Sergio Padt zijn dit jaar ook Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag) en Morten Thorsby (Heerenveen) nog in de race om Maatschappelijk Speler Eredivisie te worden. Een jury zal samen met het publiek beslissen wie de award en de cheque ter waarde van €50.000 in ontvangst mag nemen. De helft van dit bedrag gaat naar een maatschappelijk activiteit van de club, de andere 25.000 mag de speler schenken aan een goed doel naar eigen keuze.

Kies jij Sergio Padt, Tom Beugelsdijk of Morten Thorsby als Maatschappelijk Speler Eredivisie 2017? Breng je stem dan hier uit en maak kans op prijzen.